Pacientské organizace chtějí být více slyšet

Dostupnost zdravotní péče, vznik české Pacientské rady, práva a povinnosti pacientů. Nejen nad těmito tématy diskutovali zástupci českých pacientských organizací se svými kolegy z EU na společném setkání v Bruselu.

Akci, která se uskutečnila začátkem června, uspořádala Akademie Pacientských Organizací ve spolupráci s europoslankyní Kateřinou Konečnou. Zúčastnilo se jí přes 45 zástupců českých pacientských organizací a několik jejich zahraničních kolegů, převážně z Německa, Belgie, Bulharska a Chorvatska.

Na formálním banketu v Pražském domě v Bruselu měli účastníci možnost osobně pohovořit s ministrem zdravotnictví Miroslavem Ludvíkem, náměstkyní ministra zdravotnictví Lenkou Teska Arnoštovou, europoslankyní Kateřinou Konečnou a dalšími osobnostmi, působícími v oblasti zdraví v rámci EU.

Sdružení CMP na tomto setkání reprezentovala Hana Kratochvílová, která od roku 2015 působí v SCMP jako fyzioterapeut a podílí se na organizaci rekondičních pobytů pro klienty sdružení. Během účasti se jí podařilo načerpat nejen mnoho zajímavých informací, ale také navázat kontakty s představiteli státní správy i kolegy z ostatních pacientských organizací z ČR i EU.

Součástí setkání byla i konference konaná na půdě Evropského Parlamentu, jejímž hlavním cílem bylo seznámit a propojit české pacientské organizace s evropskými strukturami. Účastníci se dozvěděli více o fungování národních pacientských organizací v zemích jako je Bulharsko a Chorvatsko, dále získali povědomí o tom, jak lze z pozice pacientské organizace ovlivnit aktuální dění v EU, a v neposlední řadě se také seznámili s působností Evropského Pacientského Fóra, sdružujícího národní pacientské organizace.

Pevně věříme, že setkání bylo přínosné pro všechny jeho účastníky a že v rozpravách započatých v Bruselu se bude nadále pokračovat i na domácí půdě.

Hana Kratochvílová

Sdružení CMP